گوناگون

کدام سیستم آبیاری برای زمین ما مناسب است

روش ها و سیستم های آبیاری سنتی و مدرن بسیاری وجود دارد که در اقصی نقاط کشور در حال پیاده سازی و اجرا می باشد.

صبح بخیر _ روش ها و سیستم های آبیاری سنتی و مدرن بسیاری وجود دارد که در اقصی نقاط کشور در حال پیاده سازی و اجرا می باشد. انتخاب بهترین روش ابیاری بی شک می توان در راندمان و بهره وری زمین شما تاثیر بسزایی داشته باشد.

انواع روش های آبیاری کدامند ؟

از جمله روش های آبیاری مرسوم در ایران میتوان به موارد زیر اشاره کرد :

آبیاری کرتی
آبیاری قطره ای
آبیاری بارانی
آبیاری سنتر پیووت
آبیاری با ماشین قرقره ای
آبیاری ویل موو
آبیاری زیر سطحی

در ادامه توضیح مختصری در مورد هر کدام از روش های خواهیم داد . ابتدا با روش های آبیاری مدرن شروع میکنیم :

سیستم آبیاری با ماشین قرقره ای :
این سیستم را میتوان از جمله مدرن ترین روش های آبیاری نامید .این سیستم شامل یک قرقره ، موتور و پمپ های آب و همینطور یک بوم می باشد که امکان اتصال ابپاش های مختلفی را دارد.

ماشین آبیاری قرقره ای قابل حمل می باشد و از این رو خطر دزدیدن تجهیزات در محل زمین وجود ندارد . این ماشین در ابعاد مختلفی قابل تهیه می باشد که از جمله مهمترین موارد در مورد آن انتخاب روش آبیاری در آن می باشد. استفاده از بوم ابیاری شرایط را برای استفاده از نازل های مه پاشی فراهم میکند که در نتیجه یک توزیع آب یکنواخت و بسیار مناسب را فراهم میکند.

روش آبیاری ویل موو :
سیستم آبیاری ویل موو که بخصوص در آمریکا طرفداران بسیاری دارد شباهت زیادی به سیستم آبیاری قرقره ای دارد با این تفاوت که قرقره های آن فقط به عنوان چرخ مورد استفاده قرار میگیرند و امکان جابجایی آن در هر بار آبیاری وجود ندارد.

شاید بتوان تنها ایراد این روش را فضایی که دستگاه اشغال میکند دانست که در زمین هایی با ابعاد بسیار زیاد قابل چشم پوشی می باشد.

روش آبیاری سنتر پیووت :
در روش آبیاری سنتر پیووت که با نام آبیاری عقربه ای نیز نام برده میشود، سیستم آبیاری به صورت دایره ای شکل در زمین آبیاری را انجام میدهد و از این رو پیش از شروع کشت باید شرایط را برای چنین روش آبیاری ای فراهم کرد.

در این روش نیز بوم ها نقش اصلی را عمل کرده و بوم در جهت عقربه های ساعت چرخیده و کل زمین را با سرعتی کاملا یکنواخت آبیاری میکند.

روش آبیاری سنتر پیووت در چند سال اخیر داخل کشور شناخته شده است و از این رو در مناطق کمی مورد استفاده قرار میگیرد.

سیستم آبیاری قطره ای :
روش های آبیاری قطره ای از جمله رایج تری روش های آبیاری می باشند که در سال های اخیر به صورت بسیار گسترده مورد استفاده قرار گرفته اند. مهمترین ویژگی روش آبیاری قطره ای ، تطابق بسیار بالای آن با زمین های ناهموار و شرایط نامناسب زمین می باشد.

در روش آبیاری قطره ای می توان از نوار تیپ استفاده کرد که در دو نوع زیپ دار و پلاک دار در بازار موجود می باشد.

استفاده از پمپ بخصوص در زمین هایی که شیب دار می باشند ضروری است.

سیستم آبیاری زیرسطحی :
این روش جزو زیرمجموعه ی سیستم های آبیاری قطره ای قرار میگیرد. در آبیاری زیرسطحی هدف اصلی، ارسال آب به ریشه ی گیاه و جلوگیری از هدررفت انرژی می باشد. از این رو لوله کشی در زیر سطح زمین انجام میگیرد. طول عمر لوله های مورد استفاده در این روش به دلیل دوری از آفتاب افزایش قابل توجهی پیدا میکند.

در سیستم آبیاری زیر سطحی استفاده ی صحیح از سه راهی ها اهمیت بسیاری دارد چرا که کندن کل زمین برای عیب یابی کاری دشوار است و استفاده از سه راه ها که مجهز به شیر توپی می باشند شرایط عیب یابی را بسیار آسان خواهد کرد.

این روش بخصوص در مناطقی که کمبود آب بالا می باشد بسیار سودمند است چراکه مصرف آب آن بسیار کم می باشد.

سیستم آبیاری بارانی :
از دیگر روش های بسیار مرسوم در داخل کشور سیستم آبیاری بارانی می باشد. این سیستم نیز امکان تقسیم بندی به روش های مختلف را دارا می باشد . در سیستم آبیاری بارانی، استفاده از آب پاش اهمیت دارد. اب پاش های مختلف شرایط متفاوتی را برای آبیاری گیاهان فراهم خواهد کرد که با توجه به نوع کشت متفاوت می باشد.

سیستم های آبیاری قرقره ای ، سنتر پیووت ، ویل موو و … همگی در داخل خود روش آبیاری بارانی با استفاده از نازل های اب را نیز دارا می باشند.

سیستم آبیاری سنتی / کرتی :

به جد میتوان گفت که سیستم آبیاری کرتی بدترین سیستم برای استفاده در شرایط کنونی کشور می باشد. با توجه به کاهش قابل توجه منابع آب زیرزمینی در اقصی نقاط کشور، جلوگیری از هدررفت آب اهمیت بالایی دارد.

مهمترین عیب روش کرتی ، آبیاری غیرهدفمند می باشد. در این روش آب در کرت های مختلف جریان پیدا میکند و کل زمین را خیس میکند. علاوه بر هدررفت انرژی در این روش ، افزایش شدید رشد علف های هرز نیز در این روش مشاهده میشود که به دلیل آبیاری بی هدف می باشد.

نتیجه گیری :
استفاده از روش های بهینه نه تنها در کاهش مصرف بی رویه ی آب در زمین های کشاورزی موثر می باشد، بلکه با هدفمندی اجرای آن، محصولات به یک اندازه آب دریافت کرده و بهترین شرایط رشدی را خواهند داشت. طراح گستر آب آرا یکی از شناخته شده ترین شرکت های تامین و تجهیز سیستم های آبیاری در کشور می باشد که به صورت اختصاصی ماشین آبیاری قرقره ای را نیز تولید میکند. در صورت نیاز به اجرای روش های آبیاری مدرن میتوانید تجهیزات مدنظر خود را از این شرکت تهیه نمایید.

منبع
زرین بانو

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا