۱۴ رویداد تاریخی بزرگ که وضعیت اقتصادی جهان را برای همیشه دگرگون کرد
در هنگام وقوع رویدادهای عظیم، که زمان آن نیز مهم است، قیمت بنزین، اجاره خانه، غذا و بازار مسکن اغلب بیشترین تغییرات را تجربه میکنند.
صبح بخیر _ در هنگام وقوع رویدادهای عظیم، که زمان آن نیز مهم است، قیمت بنزین، اجاره خانه، غذا و بازار مسکن اغلب بیشترین تغییرات را تجربه میکنند. در این فهرست، راهنماتو، به رویدادهای عظیم تاریخی اشاره میکند که پیامدهای مثبت و منفی را با هم داشتند و اقتصاد جهان را به شکل چشمگیری تغییر دادند و هنوز هم آثار این تغییرات را میتوان احساس کرد.
اقتصاد جهانی به آسانی تحت تأثیر قرار میگیرد اما تقریبا همیشه خودش را، حتی بعد از بزرگترین فجایع، سرپا میکند.
اما رویدادهای زیادی در تاریخ بودهاند که اقتصاد جهانی را به لرزه درآورده و اوضاع را، برای همیشه، تغییر دادهاند. در هنگام تغییرات اجتماعی یا سیاسی و اقتصادی، بازار سرمایه دچار نوسان میشود، اما چقدر نوسان، بیش از حد محسوب میشود؟
در هنگام وقوع رویدادهای عظیم، که زمان آن نیز مهم است، قیمت بنزین، اجاره خانه، غذا و بازار مسکن اغلب بیشترین تغییرات را تجربه میکنند. در این فهرست، راهنماتو، به رویدادهای عظیم تاریخی اشاره میکند که پیامدهای مثبت و منفی را با هم داشتند و اقتصاد جهان را به شکل چشمگیری تغییر دادند و هنوز هم آثار این تغییرات را میتوان احساس کرد.
۱.ورود ایالات متحده به جنگ جهانی اول
سال وقوع: ۱۹۱۷
میانگین صنعتی داو جونز: ۹۶.۱۵
قیمت هر گالن بنزین: ۰.۲۸دلار
جنگ جهانی اول بزرگترین جنگ بینالمللی تا امروز بوده است. این جنگ در اوایل قرن بیستم آغاز شد و چرخشی عظیم در اقتصاد ایجاد کرد. ایالات متحده پیش از وقوع جنگ جهانی اول دچار رکود بود و جنگ آمریکا را وارد یک شکوفایی اقتصادی ۴۴ماهه کرد. افزایش هزینههای ایالات متحده قبل از آماده شدن برای ورود به جنگ رخ داد و هزینههای جنگ ۵۲٪ از تولید ناخالص داخلی (۳۲ میلیارد دلار در آن زمان) را به خود اختصاص داد. با ورود ایالات متحده به جنگ، مسیر جنگ جهانی اول تغییر کرد. بیش از چهار میلیون آمریکایی در جنگ جهانی اول خدمت کردند و ۱۱۶,۷۰۸ نفر از آنها جان خود را از دست دادند. دلایل رشد اقتصادی آمریکا در جنگ جهانی اول این بود که اروپاییها شروع به خرید کالا از ایالات متحده برای جنگ کردند و بعدها خود آمریکا نیز به این نبرد پیوست.
۲. سقوط دیوار برلین
سال وقوع: ۱۹۹۱
میانگین صنعتی داو جونز: ۲۹۲۹۰۴
قیمت هر گالن بنزین: ۱.۱۴دلار
سقوط دیوار برلین در سال ۱۹۹۱ اتفاق افتاد. بستگی دارد که از چه کسی بپرسید؛ برای بعضی سقوط دیوار برلین باعث رونق اقتصادی شد و برای برخی دیگر باعث بدتر شدن وضعیت اقتصاد. شهروندان جمهوری دموکراتیک آلمان بالاخره اجازه پیدا کردند که از مرزهای دو کشور عبور کنند. بعد از اتحاد آلمان، مدتی طول کشید تا این کشور توانست دوباره روی پایش بایستد. آلمان شرقی فقط ۸درصد به تولید ناخالص داخلی کمک کرد و آمریکا کمک خارجی به این کشور را برای کمک به آن افزایش داد. اگرچه اقتصاد آلمان غربی به دلیل حضور هزاران سرباز آمریکایی که دلارهای آمریکایی را در آنجا خرج میکردند، رونق گرفته بود، اما مدتی طول کشید تا اتحاد مجدد به خوبی انجام شود.
۳.حملات یازدهم سپتامبر
سال وقوع: ۲۰۰۱
میانگین صنعتی داو جونز: ۱۰۱۹۹۲۹
قیمت یک گالن بنزین: ۱.۴۶دلار
حمله تروریستی یازدهم سپتامبر سال ۲۰۰۱ در شهر نیویورک به وقوع پیوست و جهان را در شوک فرو برد. هزاران نفری که در این حملات کشته شدند جهان را به حیرت وا داشت و این اتفاق هنوز یکی از غمانگیزترین وقایع در تاریخ آمریکا شناخته میشود. این حملات ۴۰میلیارد دلار خسارت بیمهای به وجود آورد زیرا بخش بزرگی از منهتن نابود شده بود. این میزان خسارت، بزرگترین خسارت بیمهای در تاریخ آمریکا بود. بعد از این واقعه آمریکاییها تا مدتها از سفر با هواپیما میترسیدند و رانندگی در جادهها ۱۵۹۵مرگ بر اثر تصادف را در سال ۲۰۰۲ افزایش داد.
۴.رکود بزرگ
سال وقوع: ۲۰۰۸
میانگین صنعتی داو جونز: ۱۱۲۴۴۰۶
قیمت هر گالن بنزین: ۳.۲۷دلار
رکورد بزرگ اقتصادی سال ۲۰۰۸ دومین بحران مالی وحشتناک در تاریخ ایالات متحده بود. رکورد بزرگ اقتصادی سقوط اقتصاد در سراسر جهان بود که بازارهای مالی، صنایع بانکی و بازار مسکن را نابود کرد. این اتفاق باعث شد که به دلیل ناتوانی در پرداخت وام مسکن، تعداد زیادی خانه پس گرفته شود و میلیونها نفر شغل، خانه یا پس از انداز یک عمر خود را از دست دادند.
در سال ۲۰۰۸، کسبوکارهای کوچک از همه بیشتر ضرر کردند. در حدود ۴۳۵۰۰ کسب و کار اعلام ورشکستگی کردند. اقتصاد تا سال ۲۰۱۱ به طور کامل بهبود نیافته بود و برخی اقتصاددانها حتی تا جایی پیش رفتند که به روی رکود سال ۲۰۰۸ نام «دوران افسردگی بزرگ دوم» را گذاشتند.
۵.جنگ ویتنام
سال وقوع: ۱۹۶۵
میانگین صنعتی داو جونز: ۹۶۹۲۶
قیمت هر گالن بنزین: ۰.۳۰دلار
درحالیکه جنگ جهانی اول به آمریکا کمک کرد تا در اوایل قرن بیستم از رکود اقتصادی خارج شود، جنگ ویتنام دقیقا عکس این قضیه عمل کرد. تلاشهای جنگ ویتنام ظرفیتهای تولیدی آمریکا را تحت فشار قرار داد. کارخانههایی که به طور معمول محصولات مصرفی تولید میکردند، به جای آن برای تولید کالاهای نظامی مورد استفاده قرار گرفتند. این کار منجر به کمبودهایی شد. همه بودجه صرف امور بیرون از مرزها شد که باعث شد توازن اقتصادی به هم بریزد و ارزش دلار پایین بیاید. دلار ضعیف منجر به رکود اقتصادی جهانی شد، اعتماد مشتری را از بین برد و باعث شد که نرخ سود سر به آسمان بگذارد و میزان سرمایه کسبوکارها و مصرفکنندگان را محدود کرد. این دلیل بزرگی برای بحرانهای اقتصادی در دهه ۸۰میلادی بود.
۶.ترکیدن حباب دات.کام
سال وقوع: ۲۰۰۰
میانگین صنعتی داو جونز: ۱۰۷۲۹۳۸
قیمت هر گالن بنزین: ۱.۵۱دلار
اینترنت این روزها بسیار رایج است اما در دهه ۹۰ بسیار انقلابی بود. انفجار حباب دات.کام به واسطه گمانهزنیهای افراطی درباره شرکتهای مرتبط با اینترنت در اواخر دهه ۹۰ رخ داد. این دوره همزمان با رشد عظیم در استفاده از شبکه جهانی وب رخ داد.
وقتی حباب دات.کام ترکید، بسیاری از شرکتهای دات.کام مجبور شدند اعلام ورشکستگی کنند. این سقوطها ناشی از کمبود سرمایه بود که منجر به انحلال بسیاری از کسبوکارهای دات کام شد. این امر تأثیرات موجداری روی صنایع پشتیبان (حمل و نقل و تبلیغات و غیره) داشت که مجبور شدند فعالیتهایشان را کاهش دهند. هرچند ۴۸درصد از شرکتهای دات.کام از ترکیدن حباب جان سالم به در بردند، اغلب ارزیابیهای پایینتری بعد از سال ۲۰۰۴ داشتند.
۷.دوران افسردگی بزرگ
سال وقوع: ۱۹۲۹
میانگین صنعتی داو جونز : ۳۸۱۱۷
قیمت هر گالن بنزین: ۰.۲۱دلار
افسردگی بزرگ همچنان بدترین بحران اقتصادی در تاریخ جهان شناخته میشود. یکی از دلایل افسردگی بزرگ سقوط بازار سهام در سال ۱۹۲۹ بود. اقتصاد ایالات متحده در طول جنگ جهانی اول به سرعت گسترش یافت، اما این رشد به سرعت متوقف شد. گرد و غبار، که دورهای از طوفانهای گرد و غبار در وسط آمریکا بود، محصولات کشاورزی را نابود کرد و رنجهای انسانی ناشی از رکود بزرگ را تشدید کرد. تولید جهانی و استانداردهای جهانی زندگی به سرعت سقوط کرد. یک-چهارم جمعیت جهان در کشورهای صنعتی بیکار بود و آنهایی که سر کار بودند حقوقشان نصف شد. تولید ناخالص داخلی تا ۳۰درصد کاهش یافت و تولید صنعتی تا ۴۷درصد سقوط کرد.
۸.حمله به بندر پرل
سال وقوع: ۱۹۴۱
میانگین صنعتی داو جونز: ۱۳۰.۵۷
قیمت هر گالن بنزین: ۰.۱۹دلار
بندر پرل در پی افسردگی بزرگ رخ داد. این حمله منجر به هزاران مرگ شد اما یک مزیت بزرگ داشت: آمریکا را از افسردگی بزرگ خارج کرد. این حمله باعث شد که آمریکا در جنگ جهانی دوم شرکت کند. با سیل مردمی که وارد کارخانهها میشدند تا تجهیزات جنگی بسازند، شغلهای تازهای به وجود آمد. افزایش مشاغل و خرج اقتصاد را به تپش درآورد. افزایش تعداد زنان در مشاغل نیز یکی دیگر از دلایلی بود که اقتصاد خوب کرد. مردان عازم جنگ میشدند و زنان در آمریکا میماندند و تانک، کشتی، تفنگ و سایر تجهیزات را میساختند. بندر پرل یک شوک حیاتی برای اقتصاد راکد جهانی بود.
۹.پرواز برادران رایت
سال وقوع: ۱۹۰۳
میانگین صنعتی داو جونز: ۶۴.۶۰
قیمت هر گالن بنزین: ۰.۵۶دلار
یکی از بزرگترین معماهای تاریخ این است که چطور است که آمریکا توانست هواپیما اختراع کند اما بعد بازار هواپیما را به شرکتهای خارجی باخت. برادران رایت نخستین پرواز موفقشان را در سال ۱۹۰۳ انجام دادند. با اینکه این پرواز فقط ۴۵ثانیه طول کشید، نشان داد که هوانوردی ممکن است. تأثیر هوانوردی بر اقتصاد جهان را نمیتوان دستکم گرفت. ظرفیت تجاری و نظامی که هوانوردی با خود آورد، همینطور آزادی مسافرتی که با آن آمد (سفرها دیگر طولانی نبودند)، اقتصاد را در اوایل قرن بیستم به حرکت درآورد. با اینکه جنگ جهانی اول تأثیرات مفید اقتصادی بیشتری در آن زمان داشت، اختراع برادران رایت نیز بسیار اثربخش بود.
۱۰.همهگیری آنفولانزای اسپانیایی
سال وقوع: ۱۹۱۸
میانگین صنعتی داو جونز: ۸۲.۲۰
قیمت هر گالن بنزین: ۰.۲۵دلار
در حقیقت آنفولانزای اسپانیایی به اندازه ویروس کرونای امروزی به اقتصاد ضربه نزد. با اینکه همهگیری شوکی برای اقتصاد جهانی بود، اثرات آن ماندگار نبود. آنفولانزای اسپانیایی ۵۰۰میلیون نفر را تحت تأثیر قرار داد و منجر به مرگ ۵۰میلیون نفر شد.
آنفولانزای اسپانیایی باعث کاهش ۶درصدی تولید ناخالص داخلی در سطح جهانی شد. با اینکه بد به نظر میرسد اما موقتی بود و نتوانست اثرات ماندگاری روی اقتصاد آمریکا بگذارد. یکی از دلایلی که ماهیت این اثرات موقتی بود آن بود که آنفولانزای اسپانیایی در میانه رکود بازار سهام رخ داده بود. شاخص داو توانست شوک ناشی از آنفولانزا را بگیرد و دوباره روی پا برگردد. تولید ناخالص داخلی در سال ۱۹۱۹ در آمریکا ۱درصد افزایش یافت.
۱۱.معرفی اینترنت
سال وقوع: ۱۹۹۱
میانگین صنعتی داو جونز: ۱.۹۲۹.۰۴
بهای هر گالن بنزین: ۱.۱۴دلار
معرفی اینترنت همه چیز را تغییر داد. با اینکه این روزها به نظر میرسد اینترنت بسیار معمولی و رایج است، اما در دههها ۹۰ و ۲۰۰۰ پیشبینی شده بود که محرک بزرگ اقتصادی است. انفجار حباب دات.گام از تأثیرات جانبی منفی اختراع اینترنت بود اما اینترتت اثرات مثبت نیز داشت. اینترنت منجر به افزایش سرعت بهرهوری شد و باعث رشد سریعتر استانداردهای زندگی شد. اینترنت همجنین باعث شد که در بخشهای تکنولوژی و تولید کارخانهای در هزینهها صرفهجویی شود. اینترنت هزینههای مشتری را کاهش داد و مفهوم خرید، از بسیاری لحاظ، دیجیتالی شد. میتوانید با فشردن یک دکمه خرید کنید که ولع خرید را افزایش میدهد.
۱۲.ترور جان اف. کندی
سال وقوع: ۱۹۶۳
میانگین صنعتی داو جونز: ۶۴۶.۷۹
بهای هر گالن بنزین: ۰.۳۱دلار
یکی از رویدادهای مهم تاریخ در قرن بیستم ترور رئیسجمهور وقت آمریکا، جان اف. کندی بود. ترور جان افک کندی تأثیری کوتاه اما عمیق روی اقتصاد داشت. بازار سهام سقوط کرد. وال استریت در ساعت ۲:۰۷دقیقه در واکنش به این ضربه درهای خود را بست. کارشناسان اقتصادی ترور را «هرج و مرج» توصیف کردند و علت «عدم قطعیت کلی» دانستند. اثر ترور روی بازار سهام بازیابی شد. دو روز بعد از ترور جان اف کندی بازار سرمایه آمریکا دوباره همه خسارتها را جبران کرد.
۱۳.سقوط بازار سهام
سال وقوع: ۱۹۸۷
میانگین صنعتی داو جونز: ۲.۲۷۷.۵۳
بهای هر گالن بنزین: ۰.۹۰دلار
سقوز بازار سهام سال ۱۹۸۷ خیلی جدیتر از افسردگی بزرگ یا رکود بزرگ نبود، با این حال بد بود. از ۲۳ کشور صنعتی بزرگ، ۱۹ مورد سقوط اقتصادی بالای ۲۰درصد داشتند. خسارت جهانی در حدود ۱.۷تریلیون دلار بود.
مردم وحشتزده بودند و اقتصاد ناپایدار دههها طول کشید و حتی به دوران افسردگی دوم منجر شد. در تاریخ سقوط بازار سهام، دوشنبه سیاه، بیشترین خسارت در طول یک روز را در تاریخ بازار سهام رقم زد. سهام داو ۲۲.۶درصد سقوط کرد. چون بانکهای مرکزی آمریکا نقدینگی بازار را تأمین کردند، این اثر موقتی بود و دامنه اثرگذاریاش محدود بود.
۱۴.دینرز کلاب اولین کارت اعتباری را صادر کرد
سال وقوع: ۱۹۵۰
میانگین صنعتی داو جونز: ۲۱۶.۲۸
بهای هر گالن بنزین: ۰.۲۷دلار
قبل از آنکه دینرز کلاب اولین کارت اعتباری را در سال ۱۹۵۰ صادر کند، اعتبار صرفا محصولی بود که افراد خیلی ثروتمند در جاهای کمی از آن برخوردار بودند. معرفی کارت اعتباری ناگهان به میلیونها نفر اجازه داد که در زندگی روزمره خرید کنند و جایزه بگیرند. همانطور که میتوانید تصور کنید، خرجها افزایش یافت و این اتفاق فقط در داخل کشور نبود. افزایش خرج در دهه ۵۰میلادی منجر به افزایش مصرفگرایی شد. افزایش خرج مصرفکننده به آمریکاییها اجازه داد تا به استانداردی در زندگی دست پیدا کنند که هیچ کشور دیگری در آن دهه به آن نزدیک هم نبود. این اتفاق تغییر شگرفی برای بزرگسالان دهه ۵۰آمریکا بود که بسیاریشان در دوران افسردگی بزرگ رشد کرده بودند.
*میانگین صنعتی داو جونز (Dow Jones Industrial Average) یک شاخص مهم در بازار سهام ایالات متحده است که عملکرد ۳۰ شرکت بزرگ و صنعتی را که به طور عمومی معامله میشوند، اندازهگیری میکند. این شاخص به عنوان یکی از اصلیترین شاخصهای بازار سهام در نظر گرفته میشود و به طور معمول برای ارزیابی وضعیت کلی بازار سهام و اقتصاد استفاده میشود.
بیشتر بخوانید: