روانشناسی

۱۴ جمله که نباید به فرزندتان بگویید

متأسفانه، بچه‌ها با دفترچه راهنما وارد زندگی ما نمی‌شوند (تصور کنید که اگر دفترچه راهنما داشتند چقدر عالی بود!) والدین همیشه اشتباه می‌کنند، و این هم اشکالی ندارد.

صبح بخیر _ متأسفانه، بچه‌ها با دفترچه راهنما وارد زندگی ما نمی‌شوند (تصور کنید که اگر دفترچه راهنما داشتند چقدر عالی بود!) والدین همیشه اشتباه می‌کنند، و این هم اشکالی ندارد. یکی از سخت ترین چیزهایی که باید به عنوان پدر یا مادر یاد گرفت این است که چگونه با بچه‌ها صحبت کنیم. متاسفانه گفتن چیزی که به آنها پیام یا ایده اشتباهی می‌دهد آسان است – حتی ممکن است خودتان هم متوجه اثرات منفی آنچه می‌گویید، نباشید. اما ما اینجا هستیم تا کمک‌تان کنیم.

فهرست زیر از چیزهایی که هرگز نباید به فرزندتان بگویید را بخوانید. مهم است در یاد داشته باشید که نگفتن جملات ممنوعه به اندازه گفتن جملات مثبت، اهمیت دارد. بنابراین این فهرست را بخوانید و همواره در یاد داشته باشید:

بهت افتخار می‌کنم

کارل پیکهارت، روانشناس و نویسنده کتاب «بقای دوران نوجوانی فرزندتان»، می‌گوید که نباید به سادگی به کودک تان یک بیانیه دلگرم کننده بدهید زیرا: «اکنون کودک در قبال غرور والدین خود احساس مسئولیت می‌کند. در عوض این جمله را امتحان کنید: انجام فلان کار برات خوبه پسرم (دخترم)!

عالی بودی!

عاشق تشویق کردن فرزندتان هستید؟ سوزان نیومن، روانشناس اجتماعی و نویسنده کتاب های پرفروش، می‌گوید: «از نظر تشویق و ایجاد عزت‌نفس بسیار مفیدتر است اگر روی این تمرکز کنید که فرزندتان چگونه به هر آنچه که انجام داده، دست یافته است.» مثلا بگویید، می‌دونم برای رسیدن به این نمره چقدر سخت تلاش کردی! یادتان باشد که آفرین گفتن و عالی بودی و امثالهم بعد از مدتی اثرگذاری خود را از دست می‌دهند.

تو باید الگوی خوبی برای برادرت/خواهرت باشی!

دکتر کاترین کرسی، استاد آموزش دوران کودکی در دانشگاه اولد دومینیون در نورفولک، ویرجینیا، پیشنهاد می‌کند که خواهر و برادر بزرگ‌تر را تحسین کنید و به اهمیت او در زندگی خواهر و برادرش اشاره کنید: «برادرت به تو نگاه می‌کند. تو خیلی الگوی خوبی هستی!»

صبر کن تا پدرت بیاد خونه

این جمله ممکن است در بسیاری از خانواده‌ها یک جمله آشنا باشد، اما والدین با هم برابر هستند و نباید به عنوان تهدید مورد استفاده قرار بگیرند. شما به عنوان پدر و مادر باید مثل یک تیم متحد به هم بچسبید. در عوض این را امتحان کنید: “یک هفته نمی‌تونی از فلان اسباب بازی استفاده کنی، زیرا حرف بدی زدی!”

هرگز نمی بخشمت!

حتی برای بهترین‌های ما هم اتفاق افتاده است – وقتی کودک کاری غیرقابل قبول انجام می‌دهد به سرعت واکنش نشان می‌دهیم. گفتن چنین چیزی می‌تواند واقعاً برای کودک مضر باشد. پیکهارت می‌گوید: «به این ترتیب کودک احساس می‌کند هر کاری که انجام داده است برای همیشه علیه او خواهد بود.»

در عوض این را امتحان کنید: «کاری که انجام دادی بد بود، اما ما راهی برای جبران پیدا خواهیم کرد».

باعث خجالت منی

پیکهارت و کرسی هر دو بر منفی بودن این عبارت توافق دارند. پیکهارت می‌گوید استفاده از این عبارت ممکن است باعث شود کودک در خانواده احساس شرم کند.
در عوض این را امتحان کنید: «اگرچه نسبت به کاری که انجام دادی احساس بدی دارم، اما مثل همیشه عاشقت هستم.»

نگران نباش همه چی درست می‌شه

آیا فرزندان شما نگران داستان غم انگیزی هستند که در اخبار دیده اند؟ نگرانی‌های آنها را نادیده نگیرید – آنها را مستقیماً حل کنید. نیومن خاطرنشان می‌کند که “بهتر است توضیح دهید که چگونه شما به عنوان والدین هر کاری که می‌توانید برای ایمن نگه داشتن فرزند خود انجام خواهید داد.”
در عوض این را امتحان کنید: “مامان و بابا همیشه مراقبت هستند.”

گریه نکن

مهم است که بچه‌ها را تشویق کنید تا احساسات خود را بیان کنند – نه اینکه باعث شوید آنها را خفه کنند. به آنها کمک کنید تا احساسات خود را بشناسند و آشکارا و صادقانه با آنها برخورد کنند. حتی اگر سر و صدا شما را دیوانه می‌کند، متوجه باشید که بچه‌هایتان آسیب می‌بینند و باید به آنها آرامش بدهید.
در عوض این را امتحان کنید: «می‌دانم از اینکه کتی رفت ناراحت هستی. گریه کردن اشکالی نداره – همه گاهی اوقات نیاز دارند احساسات خود را بیرون بریزند. بگذار بغلت کنم.»

اگر شامت رو تموم کنی، می‌تونی دسر بخوری

همه ما قبلاً این مورد را شنیده ایم – دسر جذاب است، حتی بزرگسالان گاهی اوقات می‌خواهند غذای اصلی را بی خیال شوند و مستقیماً به سراغ کیک و شیرینی بروند. اما از دسر به عنوان پاداش استفاده نکنید – این پیام بدی را ارسال می‌کند که انواع دیگر غذاها خوب نیستند.
در عوض این را امتحان کنید: «ما باید غذای سالم بخوریم تا بدنمان قوی شود. شکمت به تو می گه که چه زمانی سیر شدی. بعدش ترجیح می‌دی برای دسر سیب بخوری یا گیلاس ؟»

اگه اتاقت رو تمیز نکنی برات دردسر میشه

این یکی بسیار شبیه به موارد فوق است، با سناریوی معمولِ “اگر … آنگاه”، اگرچه جنبه تهدید آمیز این عبارت آن را بی ثبات تر می‌کند. از تهدید کردن خودداری کنید.
در عوض این را امتحان کنید: “وقتی اتاقت تمیز شد، می تونی بری بیرون و بازی کنی.”

امروز ناامیدم کردی

آیا فرزند شما در امتحان مردود شده؟ پیکهارت می‌گوید که گفتن چیزی به این صراحت می‌تواند این احساس را در کودک ایجاد کند که «عشق والدینش را از دست داده است.» در عوض این را امتحان کنید: متعجب هستم و انتظار نداشتم این اتفاق بیفتد.

این وحشتناکه، خیلی بده!

وقتی همه چیز در زندگی اشتباه پیش می‌رود، تکرار مداوم عبارتی مانند این می‌تواند بچه‌های شما را دچار مشکل کند و باعث نگرانی‌های بیشتر شود. نیومن می‌گوید: «کودکان بسیار خردسال ممکن است با گفتن مکرر کلمات ترسناک و احساسی باور کنند که رویدادی که به آن اشاره می‌کنید بارها اتفاق افتاده است. با گفتن مکرر کلمات ترسناک و احساسی، کودکان بسیار خردسال ممکن است باور کنند که رویدادی که شما به آن اشاره می‌کنید بارها اتفاق افتاده است.
درعوض این را امتحان کنید: «باور کردن چنین فاجعه‌ای برایم سخت است، اما اگر بخواهی می‌تونیم درباره ش صحبت کنیم.»

همین حالا راه بیفت بریم

دکتر کرسی معتقد است که بهتر است به جای عجله کردن، به کودک فرصت دهید تا به خواسته‌های شما پاسخ دهد. در عوض این را امتحان کنید: «تقریباً زمان رفتن شده. چقدر زمان بیشتر نیاز داری، دو دقیقه یا سه دقیقه؟»

چون من می‌گم!

این احتمالاً کلیشه‌ای‌ترین جمله والدین است – اما باید از آن اجتناب کنید. چون من میگم یا من می خوام یک جمله قدرتمند است، اما تمام کنترل را از فرزندان شما می‌گیرد. بله درست است شما همیشه برای توضیح استدلال خود وقت ندارید، اما باید سعی کنید به فرزندان خود زمینه بهتری برای اینکه چرا از آنها می‌خواهید کاری را انجام دهند (یا انجام ندهید) ارائه دهید. در عوض این را امتحان کنید: «می‌دانم که واقعاً می‌خوای امروز بعدازظهر بری پارک، اما من باید لباس‌ها را بشورم – و به کمک تو نیاز دارم.»

کلام پایانی

مهم نیست که به یک کودک چه می‌گویید، مهم است که قبل از صحبت کردن فکر کنید. بدانید که جوانان به طور طبیعی کنجکاو و فعال هستند و صحبت کردن با آنها در مورد مشکلات یا سؤالاتی که ممکن است داشته باشند همیشه بهترین گزینه است.

 

بیشتر بخوانید:

افزایش قدرت ذهن و حافظه در اوقات فراغت

منبع
خبرنامه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا