۹ اشتباه آسیبرسان در پخت و پز مواد غذایی
گاهی اشتباهات ساده در نحوه رسیدگی و تهیه غذاهای مصرفی خانواده میتواند منجر به بیماری جدی شود؛ برای اینکه از مسمومیت ناشی از غذا برای خود و اعضای خانواده پیشگیری کنیم باید نکات سادهای را حین آمادهسازی و پخت مواد غذایی به کار بگیریم.
در مورد برخی از میکروبها مانند سالمونلا، فقط مقدار کمی از غذای نیمپز کافی است تا مسمومیت غذایی ایجاد شود و فقط یک طعم کوچک غذا با سم بوتولیسم میتواند باعث فلج و حتی مرگ شود. این درحالی است که میتوان با اجتناب از برخی اشتباهات از خود و خانوادهمان محافظت کنیم.
اشتباه شماره ۱
پختن نیم پز گوشت، مرغ، بوقلمون، غذاهای دریایی یا تخم مرغ
غذاهای نیمپز ممکن است دارای میکروبهایی باشند که میتوانند شما را بیمار کنند. بنابراین حتما این مواد غذایی را به صورت کاملا پخته مصرف کنید.
اشتباه شماره۲
ذوب کردن یا خواباندن مواد غذایی روی میز کار آشپزخانه
میکروبهای مضر میتوانند خیلی سریع در دمای اتاق تکثیر شوند. غذا را با خیال راحت در یخچال، آب سرد یا در مایکروویو ذوب کنید و همیشه غذا را درون یخچال قرار دهید.
اشتباه شماره ۳
نگهداری غذا به مدت طولانی خارج از یخچال
اگر غذا را ۲ ساعت یا بیشتر بیرون از یخچال بگذارید، میکروبهای مضر میتوانند در غذاهای فاسد شدنی ( از جمله گوشت، مرغ، بوقلمون، غذاهای دریایی، تخم مرغ، میوههای بریده شده، برنج پخته شده و باقیمانده غذاها) رشد کنند.
غذاهای فاسد شدنی را در صورتی که غذا در معرض دمای بیش از ۹۰ درجه فارنهایت قرار گرفت به مدت یک یا ۲ ساعت در یخچال قرار دهید. کبابها و خورشتها را در ظرفهای کوچکتر تقسیم کنید تا به سرعت سرد شوند. گذاشتن غذای ولرم یا خیلی داغ در یخچال اشکالی ندارد، به شرطی که در مقادیر کم بسته بندی شده و سریع خنک شود.
اشتباه شماره ۴
پوست کندن میوهها و سبزیجات بدون اینکه ابتدا آنها را بشویید.
میوه ها و سبزیجات ممکن است روی پوست خود میکروب داشته باشند. انتقال این میکروبها به داخل میوهها و سبزیجات هنگام بریدن یا پوست کندن آنها آسان است؛ حتی اگر قرار است میوه را پوست بگیرید با این حال تمام میوهها و سبزیجات را زیر آب جاری بشویید. برای تمیز کردن میوهها و سبزیجات سفت مانند خربزه و خیار از یک برس سبزیجات تمیز استفاده کنید. شستن میوهها و سبزیجات با صابون، مواد شوینده یا شستشوی محصولات تجاری توصیه نمیشود. همچنین از محلولهای سفید کننده یا سایر محصولات ضدعفونی کننده روی میوهها و سبزیجات استفاده نکنید.
اشتباه شماره ۵
دستان خود را نشویید.
میکروبهای روی دست شما میتوانند روی غذا نفوذ کنند و آن را ناامن کنند. شستن دستها به روش صحیح و حداقل به مدت ۲۰ ثانیه با صابون و آب جاری مهم است. شستن دستها قبل، حین و بعد از تهیه غذا، قبل از غذا خوردن و بعد از استفاده از دستشویی یا تعویض پوشک کودک ضروری است.
اشتباه شماره ۶
خوردن غذاهای پرخطر در صورت احتمال مسمومیت غذایی
هر کسی ممکن است دچار مسمومیت غذایی شود. اما این احتمال در برخی افرد از جمله بزرگسالان ۶۵ سال و بالاتر، کودکان کمتر از ۵ سال، افرادی که مشکلات سلامتی دارند یا داروهایی مصرف میکنند که توانایی بدن را برای مبارزه با میکروبها و بیماریها کاهش میدهد و زنان باردار بیشتر است.
این افراد نباید محصولات غذایی زیر را مصرف کنند:
_ محصولات حیوانی نیمپز یا خام (مانند گوشت، مرغ، بوقلمون، تخم مرغ یا غذاهای دریایی)
_ جوانههای خام یا کم پخته
_ شیر و آبمیوه غیر پاستوریزه (خام)
_ پنیر نرم یا لاکتیکی مگر اینکه بر روی برچسب غذایی ساخته شده با شیر پاستوریزه باشد.
اشتباه شماره ۷
قرار دادن گوشت پخته در بشقابی که گوشت خام در آن قرار دارد.
میکروبهای گوشت خام میتوانند به گوشت پخته سرایت کنند؛ بنابراین همیشه از بشقابهای جداگانه برای گوشت خام و گوشت پخته استفاده کنید. همین قانون در مورد مرغ، بوقلمون و غذاهای دریایی نیز صدق میکند.
اشتباه شماره۸
مزه یا بو کردن غذا برای دیدن اینکه آیا هنوز خوب است یا خیر.
شما نمیتوانید میکروبهایی که باعث مسمومیت غذایی میشوند را بچشید، بو کنید یا ببینید. چشیدن تنها مقدار کمی از ماده غذایی میتواند شما را بیمار کند. زمان ذخیرهسازی مواد غذایی را بررسی کنید تا ببینید چه مدت میتوانید مواد غذایی را به صورت ایمن نگهداری کنید. وقتی زمان تمام شد، آن را بیرون بیندازید.
اشتباه شماره ۹
شستن گوشت، مرغ یا بوقلمون بدون ملاحظات بهداشتی
شستن گوشت خام، مرغ، بوقلمون یا تخممرغ میتواند میکروبها را به سینک، میز و دیگر سطوح آشپزخانهتان منتقل کند. این میکروبها میتوانند روی غذاهای دیگر مانند سالاد یا میوه نفوذ کنند و شما را بیمار کنند.
بعد از شستشوی مرغ و گوشت، سینک ظرفشویی و آبکش و وسایلی که در حین شستن با گوشت برخود داشته را بشوید تا اگر میکروبی وجود داشته است از بین برود. پختن کامل آنها میکروبهای مضر را از بین میبرد.