روانشناسی

۱۰ عادت سمی که اعتماد به نفس شما را بر باد می‌دهند

صبح بخیر _ اعتماد به نفس کلید موفقیت در هر زمینه ای از زندگی است. وقتی اعتماد به نفس داشته باشید، احتمال اینکه ریسک کنید و به اهداف‌تان برسید بیشتر است. متأسفانه، بسیاری از مردم با عادات سمی اعتماد به نفس خود را نابود می‌کنند. در این نوشتار، به ۱۰ مورد از رایج ترین عادت‌هایی که اعتماد به نفس را از بین می‌برند، خواهیم پرداخت.

عاداتی که نابود کننده اعتماد به نفس هستند

اگر با مشکل اعتماد به نفس پایین دست و پنجه نرم می‌کنید، مهم است که از این رفتارهای مخرب آگاه باشید و برای حذف آنها از زندگی خود تلاش کنید.

مقایسه

یک ضرب المثل قدیمی وجود دارد که می‌گوید مقایسه دزد شادی است. و این واقعیت دارد! وقتی خودمان را با دیگران مقایسه می‌کنیم، در نهایت احساس بدتری نسبت به خودمان پیدا می‌کنیم. از این گذشته، مقایسه ناکامی‌های خودمان با موفقیت‌های دیگران آسان است. با این حال، مهم است که به یاد داشته باشید که هر کس سفر منحصر به فرد خود را در زندگی دارد. مقایسه خود با دیگران فقط شما را از دستیابی به پتانسیل و توانایی کامل‌تان باز می‌دارد.

به جای مقایسه خود با دیگران، روی مسیر خودتان تمرکز کنید و دستاوردهای‌تان را جشن بگیرید. وقتی این کار را انجام دهید، متوجه می‌شوید که اعتماد به نفس شما کم کم بیشتر خواهد شد. بنابراین به جای اینکه اجازه دهید مقایسه شادی شما را بدزدد، سفر منحصر به فرد خود را با آغوش باز بپذیرید و اجازه دهید اعتماد به نفس شما در اوج باشد!

کمال گرایی

تلاش برای همیشه کامل بودن می‌تواند خسته کننده و طاقت فرسا باشد و اغلب نتیجه معکوس دارد. افراد کمال گرا نسبت به خود سختگیری زیادی دارند و اغلب خود را به خاطر اشتباهات کوچک مورد انتقاد قرار می‌دهند. این روند می‌تواند منجر به کاهش عزت نفس و عدم اعتماد به نفس شود.

علاوه بر این، کمال گرایان اغلب از ریسک کردن می‌ترسند، زیرا از اشتباه کردن هراس دارند. در نتیجه فرصت‌ها و تجربیات را از دست می‌دهند. به جای تلاش برای کامل بودن، بر انجام بهترین کاری که از دست‌تان برمی‌آید، تمرکز کنید و یاد بگیرید که خودتان را همانگونه که هستید بپذیرید.

نواقص خود را بپذیرید و به خود اجازه اشتباه بدهید. به یاد داشته باشید که همه اشتباه می‌کنند و این همان چیزی است که ما را انسان می‌کند. با خود مهربان باشید و به توانایی‌های خود ایمان داشته باشید. به زودی متوجه خواهید شد که ریسک کردن، رهایی بخش است و اشتباه کردن در واقع اعتماد به نفس شما را افزایش می‌دهد.

تعلل

به تعویق انداختن کار اغلب به عنوان یک عادت بد بی ضرر در نظر گرفته می‌شود. به هر حال، به تعویق انداختن شستن لباس‌ها یا بیرون آوردن زباله‌ها چه ضرری می‌تواند داشته باشد؟ با این حال، حقیقت این است که به تعویق انداختن کارها می‌تواند عواقب جدی داشته باشد، به خصوص وقتی صحبت از اعتماد به نفس باشد. وقتی کارها را به تعویق می‌اندازید، عملاً به خود می‌گویید که قادر به تکمیل کار نیستید.

این روند می‌تواند منجر به از دست دادن اعتماد به نفس تان برای انجام هر کاری شود. علاوه بر این، به تعویق انداختن اغلب منجر به عجله کردن در لحظه آخر می‌شود و می‌تواند کیفیت کارتان را خراب کند. همین خراب شدن نتیجه کار به نوبه خود می‌تواند به اعتماد به نفس شما آسیب بیشتری وارد کند زیرا در تلاش برای به انجام رسانیدن هر چه بهتر کارها هستید. بنابراین اگر می‌خواهید از احساس ارزشمندی خود محافظت کنید، مهم است که یاد بگیرید بر اهمال کاری غلبه کنید.

تردید به خود

همه ما لحظاتی از شک و تردید در خود داریم. شاید به توانایی خود برای موفقیت در یک شغل جدید شک دارید یا اینکه مطمئن نیستید که آیا به اندازه کافی برای رسیدن به اهداف خود خوب هستید یا خیر. هر چه که باشد، مهم است به خاطر داشته باشید که شک به خود می‌تواند به اعتماد به نفس شما آسیب جدی وارد کند.

وقتی به خود شک می‌کنید، به ناخودآگاه خود پیام می‌دهید که قادر به دستیابی به آنچه می‌خواهید نیستید. در نتیجه، شما شروع به این باور می‌کنید که به اندازه کافی خوب نیستید، که می‌تواند منجر به کمبود انگیزه و ترس از شکست شود. دفعه بعد که متوجه می‌شوید به توانایی‌هایتان شک می‌کنید، سعی کنید تفکر خود را اصلاح کنید. ذهن آگاهی می‌تواند یک تکنیک قدرتمند برای انتخاب مواقعی باشد که به خود شک دارید. به جای تمرکز بر آنچه ممکن است اشتباه پیش برود، روی چیزهایی که ممکن است درست پیش برود تمرکز کنید. به یاد داشته باشید که شما می‌توانید به موفقیت برسید و اجازه ندهید شک و تردید در دل‌تان راه بیابد.

خودگویی منفی

خودگویی منفی عادتی است که اعتماد به نفس شما را از بین می‌برد. گفتن چیزهایی مانند “من نمی توانم فلان کار را انجام دهم” یا “من به اندازه کافی خوب نیس‍تم” در واقع نوعی خودگویی منفی است. این نوع تفکر شما را از ریسک کردن و تلاش برای چیزهای جدید باز می‌دارد. همچنین مدیریت ناامیدی یا شکست را دشوار می‌کند. خبر خوب این است که می‌توانید بر خودگویی منفی غلبه کنید. البته که این کار نیاز به تلاش و تمرین دارد، اما این امکان وجود دارد که طرز فکرتان را در مورد خودتان تغییر دهید. آگاهی از افکار منفی بهترین نقطه شروع برای تغییر ذهنیت‌تان نسبت به خودتان است.

وقتی متوجه می‌شوید که به چیزی منفی فکر می‌کنید، سعی کنید آگاهانه جهت فکرتان را تغییر دهید. برای مثال، به جای اینکه بگویید به اندازه کافی خوب نیستید، به خودتان یادآوری کنید که بیشترین تلاش را به کار می‌بندید و همین مهم است. صبور باشید و به تلاش کردن ادامه دهید. با گذشت زمان و تمرین، تفاوتی در سطح اعتماد به نفس خود خواهید دید.

نگرانی بیش از حد

یکی از بزرگترین موانع اعتماد به نفس، نگرانی است. وقتی نگران هستیم، روی همه چیزهایی که ممکن است اشتباه پیش برود، فکر می‌کنیم. ما دچار افکار منفی می‌شویم و این می‌تواند بر عزت نفس ما تأثیر بگذارد. نگرانی نه تنها باعث ایجاد احساس بد در ما می‌شود، بلکه می‌تواند منجر به رفتارهای مخربی مانند به تعویق انداختن کارها شود.

دفعه بعد که متوجه شدید بیش از حد نگران هستید، سعی کنید یک قدم به عقب بردارید و به خود یادآوری کنید که نگرانی هیچ فایده‌ای ندارد. به جای تمرکز بر ترس‌های خود، روی کارهایی تمرکز کنید که می‌توانید برای رسیدن به اهداف خود انجام دهید.

به یاد داشته باشید، نقطه شروع اعتماد به نفس دست زدن به کاری است که برای‌تان هراس آور است، نه اینکه اجازه دهید ترس شما را کنترل کند بلکه با اراده و تلاش ترس را کنار گذاشته و فقط به نتیجه فکر کنید.

عدم تمرکز و بهره وری

عدم تمرکز یک عادت سمی است که اعتماد به نفس را از بین می‌برد. وقتی تمرکز ندارید، بهره‌وری هم ندارید، و زمانی که بهره‌وری ندارید، شک و تردید به توانایی‌های‌تان شروع می‌شود. این چرخه سمی می‌تواند به سرعت اعتماد به نفس شما را از بین ببرد و احساس ناامیدی و یاس در شما ایجاد کند.

اما لازم نیست اینگونه باشد. می‌توانید با ایجاد برخی عادت‌های ساده که به تمرکز و بهره وری بیشتر شما کمک می‌کند، چرخه را تغییر دهید.

با تعیین یک هدف روزانه برای خودتان شروع کنید و سپس آن هدف را به کارهای کوچک و قابل مدیریت تقسیم کنید. سپس، برای تکمیل آن وظایف برنامه ریزی کنید و به برنامه‌تان پایبند باشید.

در نهایت، هر چند وقت یک بار برای شارژ شدن و تمرکز مجدد استراحت کنید. با پیروی از این مراحل ساده، می‌توانید اعتماد به نفس خود را به دست آورید و به مسیر دستیابی به اهداف خود بازگردید.

اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی

وب سایت‌های رسانه‌های اجتماعی می‌توانند سمی باشند. جریان مداوم زندگی‌های عالی و عکس‌های فیلتر شده حتی می‌تواند باعث شود حتی با اعتماد به نفس‌ترین فرد هم احساس بی کفایتی کند. برخی از دلایلی که باعث از بین رفتن اعتماد به نفس ما می‌شود عبارتند از:

مقایسه مداوم خودمان با دیگران: رسانه‌های اجتماعی پر از پست‌های جذاب از بلاگرهاست. آسان است که زندگی خود را با بهترین لحظات زندگی دیگران مقایسه کنید و احساس کنید که ابدا خوشبخت نیستید!
تمرکز روی تعداد لایک و فالوور: به راحتی در شبکه‌های اجتماعی گرفتار بازی اعداد و ارقام می‌شوید، اما چک کردن لایک و فالوور یک عادت سمی است که منجر به ناامیدی می‌شود.
زندگی‌های بدون نقص: به یاد داشته باشید، رسانه‌های اجتماعی فقط ظاهر زندگی آدم‌ها را نشان می دهند. همه ما نقص‌هایی داریم، اما از ترس قضاوت شدن، آنها را پنهان می‌کنیم.

روابط ناسالم

 

این مهم است که به خودتان و توانایی‌های تان اطمینان داشته باشید، اما گاهی اوقات وقتی با افراد منفی احاطه شده اید، داشتن اعتماد به نفس دشوار به نظر می‌رسد. اگر افراد سمی در زندگی خود دارید، زمان آن رسیده است که آنها را حذف کنید.

افراد سمی نیمه خالی لیوان را می‌بینند، انرژی شما را تخلیه می‌کنند و باعث می‌شوند نسبت به خودتان احساس بدی داشته باشید. آنها اغلب انتقادی، قضاوت کننده و حسود هستند و می‌توانند باعث شوند که به خودتان تردید کنید. افراد سمی فقط شما را پایین می‌کشند و به اعتماد به نفس شما آسیب می‌رسانند، بنابراین بهتر است از آنها فاصله بگیرید.

در عوض، روی ایجاد روابط مثبت با افرادی تمرکز کنید که به شما احساس خوبی نسبت به خودتان می‌دهند. آنها به جای اینکه شما را پایین بکشند از شما حمایت کرده و شما را بالا می‌برند. آدم‌های مثبت به شما کمک می‌کنند تا اعتماد به نفس خود را افزایش دهید و به پتانسیل کامل خودتان برسید. بنابراین اجازه ندهید افراد سمی مانع شما شوند، آنها را از زندگی خود دور کنید و در عوض خود را با افراد مثبت احاطه کنید.

استرس و اضطراب

هر فردی در مقطعی از زندگی خود استرس و اضطراب را تجربه می‌کند. در حالی که مقدار معینی از استرس می‌تواند در انگیزه دادن به ما برای دستیابی به اهدافمان مفید باشد، استرس بیش از حد می‌تواند تأثیر منفی بر اعتماد به نفس ما داشته باشد. وقتی استرس داریم، بیشتر به خودمان و توانایی‌هایمان شک می‌کنیم.

ممکن است کمال گرا شویم و مدام نگران باشیم که به اندازه کافی خوب نیستیم. این روند می‌تواند منجر به اهمال کاری و ترس از شکست شود و در نهایت ممکن است به اعتماد به نفس ما آسیب بیشتری وارد کند. مهم است که یاد بگیریم چگونه استرس را به روشی سالم مدیریت کنیم تا بر عزت نفس ما تأثیری نداشته باشد. هر روز مقداری وقت به خودتان اختصاص دهید، اهداف واقع بینانه تعیین کنید و با مهربانی با خودتان صحبت کنید. این‌ها همه راه‌هایی عالی برای کاهش استرس و محافظت از اعتماد به نفس شما هستند.

 

بیشتر بخوانید:

چرا بعضی از افراد با خودشان حرف می‌زنند

منبع
خبرنامه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا