صبح بخیر _ همه ما میتوانیم گهگاهی کمی ناراحت و منفی نگر شویم. تفکر منفی میتواند باعث شود ما احساس غمگینی و عصبانیت کنیم، نسبت به خود و دیگران احساس بدی داشته باشیم، از فعالیتها اجتناب کنیم، روابط را خراب کنیم و برخی موارد دیگر. همچنین مغز ما بیشتر روی افکار منفی تمرکز میکند تا افکار مثبت. بچهها هم از این قاعده مستثنی نیستند. با این حال میتوانیم با چند استراتژی ساده تفکر مثبت را در کودکان تقویت کنیم. برخی از این استراتژیها را امتحان کنید و ببینید فرزند یا دانشآموزان شما کدام را بیشتر دوست دارند.
۹ استراتژی موثر در پروش کودکانی مثبت اندیش
راهکارهای زیر ساده به نظر میرسند اما بسیار موثر هستند. کافیست آنها را در لحظات ساده زندگی کودکتان به کار ببندید و نتیجه را ببینید:
ای وای! اما….
اتفاقات بد گاهی رخ میدهند و در برخی مواقع واقعا اجتناب ناپذیر هستند. یک عبارت «ای وای، اما…» را امتحان کنید. چیزی را که اتفاق افتاده است و آنقدرها هم عالی نبوده، بگویید، و سپس حرفتان را اینطور ادامه بدهید که اما خیلی هم بد نشد. بعد میتوانید به یک جنبه مثبت از اتفاق رخ داده بپردازید.
افکارت که رئیس تو نیستند!
گاهی اوقات افکار منفی میتوانند ما را به جاهای نامناسبی سوق دهند و باعث شوند احساس بدی داشته باشیم یا بد رفتار کنیم. اما آنها مسئول ما نیستند! رئیس افکار منفی خود باشید و خودتان آنها را کنترل کنید.
به کودکتان یاد بدهید که وقتی افکارش خیلی منفی است، به آنها بگوید که اشتباه میکنند و اوضاع آنقدرها هم بد نیست. راه دیگری برای بررسی مشکل و رسیدگی به آن در اختیار کودکتان قرار دهید. او باید یاد بگیرد که خودش مسئول افکارش است و گاهی اوقات باید به آنها نشان دهد که چه کسی رئیس است!
فکر منفی را دور بینداز!
از نظر فیزیکی خلاص شدن از شر افکار منفی میتواند واقعا قدرتمند باشد. به کودکتان یاد بدهید که افکار منفی خود را بنویسد. سپس کاغذ را به شکل یک توپ محکم مچاله کرده و دور بیندازد. به او بگویید که همانطور که کاغذ را مچاله میکند و دور میاندازد، تصور کند که فکر منفی از ذهنش خارج میشود.
مشکل احتمالی را کامل تصور کنید
وقتی تصور میکنید که چیزی بد پیش میرود، یک دقیقه وقت بگذارید و آن را کاملاً تصور کنید. به خودتان یادآوری کنید که احتمالاً هیچ چیز کاملا عالی پیش نخواهد رفت و احتمالاً خیلی هم اوضاع وحشتناک نخواهد شد. این استراتژی را وقتی کودکتان نگران چیزی در روزهای آینده است با او تمرین کنید.
آستر نقره ای
پیدا کردن روکش نقره ای یک نمونه کلاسیک از جستجوی جنبههای خوب یک چیز است که چندان فوقالعاده نیست. به کودکتان یاد بدهید که برخی از رویدادهای منفی رایج را یادداشت کند (مثلا کنار گذاشته شدن، فراموش کردن تکالیف، به مشکل افتادن) و بعد در میان همه اینها یک جنبه مثبت (هرچند کوچک) را پیدا کند.
به او بگویید از خودش بپرسد: نحوه دیگر نگاه کردن به این موضوع چیست؟ چه نکته مثبت کوچکی در این مورد میتوانم پیدا کنم؟
نیمه پر لیوان، نیمه خالی لیوان
به طور مشابه، میتوانید مفهوم نیمه پر/نیمه خالی را ارائه دهید. کودک میتواند با افکار نیمه پر و نیمه خالی فکر کند. شما میتوانید از همین مفهوم استفاده کنید تا کودکان افکار منفی و مثبت را در ذهنشان منظم کنند و مرزی بین آنها قائل شوند.
سپاسگزاری
گاهی اوقات افکار منفی در مورد خودمان، یک رویداد یا شخص دیگری میتواند مغز ما را پر کند. دو دقیقه وقت بگذارید و سه نکته مثبت در مورد خود، رویداد یا شخص دیگر را یادداشت کنید. تغییر تمرکز به سمت جوانب مثبت میتواند به ما کمک کند تا همه چیز را واضحتر و مثبتتر ببینیم. این تمرین را به راحتی میتوانید با فرزندتان انجام دهید و بسیار هم اثرگذار است.
مثل بهترین دوست تان…
گاهی اوقات نحوه صحبت ما با خودمان افتضاح است! چیزهایی مانند “هیچ کس تو را دوست ندارد” یا “تو هرگز قادر به انجام فلان کار نخواهی بود”. آیا میتوانید تصور کنید که این حرفها را به فرد دیگری بگویید؟ پس چرا به خودتان میگویید؟ به فرزندتان یاد بدهید که حواسش به افکار و منتقد درونیاش باشد و اینطور تصور کند که با بهترین دوستش صحبت میکند.
کنترل افکار
گاهی اوقات بهترین کاری که میتوانیم برای کنترل افکار منفی خود انجام دهیم این است که به این فکر کنیم که چه چیزی را میتوانیم و چه چیزی را نمی توانیم کنترل کنیم.
یک سفر به دلیل بارندگی لغو میشود. چه وحشتناک! اما به جای نشستن و غرق شدن در افکار منفی در مورد اینکه چرا اینقدر بدشانس بودهاید، به این فکر کنید که چه چیزی را میتوانید کنترل کنید و چه چیزی را نمی توانید. شما نمی توانید آب و هوا را کنترل کنید. اما میتوانید کنترل کنید که اجازه ندهید یک سفر علمی لغو شده روز شما را خراب کند. احتمالا کودکتان در مدرسه و روزهای تحصیل با این موارد به وفور مواجه خواهد شد. این شما هستید که باید افکار او را به سمت مثبت اندیشی سوق دهید.
بیشتر بخوانید:
۸ راه برای حفظ یک رابطه سالم با خودتان