فشار خون در کدام رگ بیشتر است
فشار خون در رگ آئورت بیشتر است برای مشاهده جزئیات آن اندیشه معاصر را دنبال کنید.
صبح بخیر _ فشار خون به مقدار فشاری گفته میشود که توسط خون در جریان، به دیوارهٔ رگها وارد میآید و یکی از علائم حیاتی است. فشار خون در نواحی نزدیک قلب، بیشتر و نسبت فاصله گرفتن از قلب کمتر میشود. فشار خون در رگ آئورت بیشتر است. فشار خون در سرخرگ ها بیشتر از مویرگ ها است. و در مویرگ بیشتر از سیاهرگ. که در ادامه توضیحاتی بیشتری داده شده. برای با خبر شدن از جزئیات بیشتر و کسب اطلاعات بیشتر اندیشه معاصر را تا انتها دنبال کنید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
فشار خون با جریان یافتن به شاهرگها زیاد و به رگها کم میشود. اصولاً فشارخون در بخشهای مختلف سیستم گردش خون متفاوت است. معمولترین روش اندازهگیری فشار خون بهوسیله فشارسنج است که با استفاده از ارتفاع جیوه برای اندازهگیری آن در حال چرخش در رگها استفاده میکند. با اینکه خیلی از فشارسنجهای فعلی دیگر از جیوه استفاده نمیکنند، ولی فشار خون هنوز در تمام دنیا با mmHg یا میلیمتر جیوه اندازهگیری میشود.
رگهای بدن و فشارخون
در بدن انسان دو نوع رگ وجود دارد: یک نوع از آنها سرخرگ یا شریان (۱) و نوع دیگر سیاهرگ یا ورید (۲) نام دارند. سیاهرگ یا وریدها، رگهایی هستند که خون در آنها از اعضا و بافتهای مختلف بدن به طرف قلب جریان مییابد. سرخرگها یا شرائین، رگهایی هستند که خون را از قلب به اعضای بدن و به بافتهای مختلف میرسانند. جدار یا دیوارهی سرخرگها خاصیت ارتجاعی داشته و خون تحت فشار معینی در این رگها حرکت میکند. به عبارت دیگر برای این که خون بتواند راه خود را برای عبور از طول تمام رگها باز کند باید دارای فشار مناسبی باشد و مسلماً این فشار برای برطرف کردن مقاومتها و عبور خون از مسیر تمام رگها و رسیدن به نسوج مختلف بدن، ورود به سیاهرگها و بالاخره برای بازگشت به قلب لازم و ضروری است. اگر سن شما زیر ۶۵ سال میباشد، هدف شما باید این باشد که فشار خون ماکزیمم را به زیر ۱۴ و فشارخون مینیمم را به زیر ۸/۵ برسانید. اگر سن شما بالای ۶۵ سال میباشد، عقاید پزشکان در مورد میزان آن ایده آل متفاوت میباشد، بعضی از آنها عقیده دارند: فقط در زمانی که فشارخون این افراد از ماکزیمم ۱۶ و مینیمم ۹ بالاتر رفت باید درمان را شروع کرد. اما اخیراً انجمن فشارخون بریتانیا اعلام کرده است که در تمام سنین فشارخون باید کمتر از ۱۴ روی ۸/۵ باشد. برای این که تشخیص فشارخون بالا در شما داده شود باید سه بار فشار خون شما در زمانهای مختلف اندازه گیری شود و اگر در هر سه بار فشارخون بالا بود، آن گاه اقدام به درمان آن خواهند کرد. هیچ گاه با یکبار اندازهگیری آن به خصوص اگر شما در حالتی که اضطراب دارید و به مطب پزشک میروید و ممکن است فشارخون بالایی را نشان دهید، تشخیص فشارخون بالا برای شما گذاشته نمیشود.
چرا فشار خون دست راست بیشتر از دست چپ است؟
معمولا ۱۰ تا ۲۰ میلیلیتر جیوه اختلاف فشار بین دو دست وجود دارد. دست راست اغلب فشار خون بیشتری را نشان میدهد. این مسئله کاملا نرمال است و اصلا نباید نگران آن باشید. علت این اختلاف فشار اغلب به مقاومت عروقی برمیگردد که بر سر راه جریان خون قرار دارند. وقتی از دستگاه فشار خون استفاده میکنید، اختلاف فشار بین دو دست چپ و راست میتواند در فشار سیستولیک یا فشار دیاستولیک باشد.
اختلاف فشار بین دو دست نگران کننده است؟
افرادی که به طور مکرر اختلاف فشار بین دو دستشان در فشار سیستولیک، ۱۰ تا ۱۵ میلیلیتر جیوه است، بیش از سایرین در معرض بیماریهای قلبی عروقی قرار دارند. اگر اختلاف فشار بین دو دست به طور مکرر بیش از ۱۰ میلیلیتر جیوه باشد، ممکن است نشان از یکی از مشکلات زیر داشته باشد:
انسداد یا گرفتگی عروق (تصلب شرایین)
دیابت
بیماریهای کلیوی
مشکلات قلبی/مثبت سبز
پیشگیری از بیماری فشارخون
۱- کنترل وزن ، کم کردن حتی یک کیلوگرم از وزن برای کنترل فشار خون مفید است
۲- انجام ورزش مرتب، ۳۰ دقیقه ورزش در هر روز بهترین راه مبارزه با پرفشاری خون است
۳- کم کردن مصرف نمک و غذاهای پرچرب
۴- داشتن رژیم غذایی حاوی میوه و سبزیجات ، لبنیات کمچرب و غذاهای حاوی پتاسیم نظیر دانههای سبوسدار و خشکبار استفاده کنید.
۵- عدم مصرف سیگار و مشروبات الکلی
۶- اندازه گیری آن حداقل هر شش ماه یک بار
۷- زنان باردار باید مرتب برای معاینه پیش از زایمان به پایگاه های بهداشتی درمان و خانه بهداشت مراجعه کنند تا کارشناسان بهداشت بتواند به پرفشاری احتمالی خون پی ببرد و به موقع کنترل کنند.
۸- در خانم هایی که قرصهای پیشگیری از بارداری استفاده می کنند باید فشار خون خود را مرتب کنترل نمایند
۹- پرهیز از مصرف سوسیس، کالباس، کنسرو گوشت، برگرها و سایر فرآوردههای گوشتی به علت دارا بودن مقادیر بالای سدیم و همچنین پرهیز از سبزیهای کنسروشده در آب نمک، زیتون شور، چیپس و سایر تنقلات شور.
۱۰- مواد حاوی کافئین از قبیل قهوه ، چای ، نوشابههای کولا و شکلات، سبب افزایش فشارخون میشوند و باید در حد اعتدال مصرف شوند.
۱۱- اجتناب از مصرف غذاهای سرخ کرده یا غذاهایی که در درجه ی حرارتهای بسیار بالا و یا با مدت زمان طولانی تهیه می شوند، و عدم استفاده ی چند باره از روغنهای آشپزی .
۱۲- استفاده از گوشت سفید به جای گوشتهای قرمز.
۱۳- کنترل استرس ، زیرا یکی از عوامل بالا بردن آن که بسیار سریع هم عمل می کند، استرس و عصبانیت است.
۱۴- استراحت به میزان کافی هر روز زیرا کار کردن بی وقفه بیشترین فشار را بر سلامتی فرد وارد خواهد کرد
۱۵- انجام ورزشهایی مثل پیاده روی، شنا، دوچرخه سواری برای پایین آوردن آن مفید هستند بنابراین حداقل ۳ بار در هفته و هر بار حداقل ۳۰ دقیقه باید ورزش کرد
بیشتر بخوانید: