روانشناسی

ترس چیست؟چگونه بر ترسمان غلبه کنیم؟

ترس چیست؟

بر اساس تحقیقات روانشناسی، ترس یک احساس اولیه است که شامل پاسخ بیوشیمیایی و یک واکنش هیجانی فردی خواهد بود. این احساس ما را از وجود خطر، تهدید یا آسیب خواه این خطر جسمی باشد یا روانی آگاه می‌کند.

گاهی اوقات ترس‌ها ناشی از تهدیدهای واقعی هستند، اما می‌توانند از خطراتی که تصور می‌کنیم نیز سرچشمه بگیرند. در حالی که این احساس واکنشی طبیعی به برخی موقعیت‌ها خواهد بود، اما می‌تواند در صورت شدید یا نامتناسب بودن با تهدید واقعی منجر به پریشانی و اختلال شود.

این احساس مانند سایر احساسات متناسب با موقعیت و ظرفیت شخص به صورت خفیف، متوسط و شدید بروز پیدا می‌کند. برخی افراد آن را کوتاه مدت و برخی بسیار طولانی تجربه خواهند کرد. روانشناسان اغلب ترس‌ها را به استرس، اضطراب یا احساس تنفر نسبت می‌دهند. مثلا فردی که از مار می‌ترسد، به‌دلیل احساس تنفر بسیار زیاد از این وضعیت ترس را تجربه می‌کند.

ترس‌ها از ۲ نوع واکنش اولیه تشکیل می‌شود:

واکنش بیوشیمیایی ترس چیست؟
ترس یک احساس طبیعی و یک مکانیسم بقا است. هنگامی که با تهدیدی روبه‌رو می‌شویم، بدن ما به روش‌های خاصی مانند واکنش فیزیکی پاسخ می‌دهد. واکنش‌های فیزیکی به این احساس شامل تعریق، افزایش ضربان قلب و سطوح بالای آدرنالین هستند که ما را بسیار هوشیار می‌کند.

این پاسخ فیزیکی همچنین به‌عنوان پاسخ “جنگ یا گریز” شناخته می‌شود، که با آن بدن شما خود را برای ورود به جنگ یا فرار آماده می‌کند. واکنش بیوشیمیایی احتمالا یک تحول تکاملی است. باید آن را پاسخ خودکار دانست که برای بقای ما بسیار مهم خواهد بود.

واکنش عاطفی ترس چیست؟
واکنش عاطفی به ترس بسیار شخصی است. از آن جایی‌که ترس‌ها شامل برخی از واکنش‌های شیمیایی مشابه در مغز ما می‌شوند که احساسات مثبت مانند شادی و هیجان ایجاد می‌کنند، احساس ترس در شرایط خاص می‌تواند به عنوان سرگرمی تلقی شود، مانند زمانی‌که فیلم‌های ترسناک تماشا می‌کنید.

برخی از افراد جویای آدرنالین هستند و در ورزش‌های شدید و سایر موقعیت‌های هیجان‌انگیز ترسناک پیشرفت می‌کنند. برخی دیگر نسبت به این احساس واکنش منفی نشان می‌دهند و به هر قیمتی از موقعیت‌های هولناک اجتناب خواهند کرد.

علائم ترس را بشناسید!

نشانه‌های این واکنش اغلب به صورت جسمی و احساسی بروز پیدا می‌کنند که معمولا افراد آن‌ها را به شکل متفاوت تجربه خواهند کرد. اگر می‌خواهید بدانید علائم ترس چیست رایج‎ترین نشانه‌ها را در زیر آورده‌ایم:

نشانه‌های فیزیکی

لرز
تشنج
تعریق
تنگی نفس
حالت تهوع
خشکی دهان
ناراحتی معده
درد قفسه سینه
افزایش ضربان قلب
نشانه‌های روانشناختی
وحشت شدید
احساس غرق شدن
احساس عدم کنترل
بروز احساسات شدید
احساس مرگ قریب‌الوقوع

علت ترس چیست؟

دلایل ایجاد این واکنش هیجانی پیچیده است و معمولا نمی‌توان برای آن علت واحدی در نظر گرفت. برخی ترس‌های شدید که در دوران کودکی ایجاد می‌شوند، می‌تواند ناشی از یک رویداد آسیب‌زا، اشیاء هولناک یا موقعیت سخت باشند.

در این صورت می‌توان گفت فرد دچار فوبیای خاص است. مانند فوبیای شدید از دوچرخه‌سواری. زیرا فرد در کودکی هنگام دوچرخه‌سواری دچار سقوط شده و از آن حادثه آسیب‌زا به شدت می‌ترسد. برخی افراد هم این واکنش را به‌دلیل بروز برخی علائم فیزیکی نشان می‌دهند. برای عنوان مثال فردی که به‌دلیل فوبیا از ارتفاع دچار ناراحتی معده و حالت تهوع می‌شود.

یکی‌دیگر از دلایل بروز این احساس مخصوصا در دوران کودکی مشاهده والدین است. اگر شما به‌عنوان والدین فوبیای عنکبوت داشته باشید، فرزندتان احتمالا ‌از عنکبوت بترسد.

انواع ترس در زندگی کدامند؟

اساسی‌ترین ترس‌های انسان در زندگی دارای سه نوع دسته‌بندی است:

۱. ترس منطقی
این نوع واکنش مبتنی بر عقل است و در درون ما ایجاد می‌شود. از همین‌رو به آن ترس درونی هم می‌گویند. اگر کنجکاو شده‌اید بدانید علت ترس درونی چیست باید بگوییم این واکنش ایجاد می‌شود تا در مورد خطر قریب‌الوقوع یا یک تهدید واقعی هشدار دهد. مثلا در صورتی که اسلحه سمت شماست، هراس از گلوله خوردن از جمله ترس‌های منطقی یا درونی محسوب می‌شود.

۲. ترس ذهنی
این نوع واکنش اصلا منطقی به‌نظر نمی‌رسد. درواقع بخشی از مغز می‌ترسد و قسمت منطقی دلیل آن را متوجه نمی‌شود. این نوع واکنش همان ترس ذهنی یا غیرمنطقی است که مربوط به اتفاقات گذشته یا هراس از آینده خواهد بود.

وحشت ذهنی یکی از انواع ترس در زندگی است که افراد زیادی آن را با تصویرسازی ذهنی تجربه می‌کنند. این فرآیند آن‌قدر جدی و قوی انجام می‌شود که بر بخش‌های مختلف زندگی فرد اثر می‌گذارد.

۳. ترس اولیه
یکی‌دیگر از انواع ترس در زندگی نوع اولیه آن است که شباهت زیادی به ترس‌های عقلانی داد و به‌دلیل تکامل انسان ایجاد می‌شود. از همین‌رو به آن ترس ذاتی می‌گویند. درواقع ترسه‌ای ذاتی یا اولیه با تجربه و دانش شخص دیگری در مغز ما برنامه‌ریزی خواهد شد تا ایمن بمانیم.

مثلا ترسیدن از مار. غارنشینی که از مار می‌ترسید نسبت به غارنشینی که با مار بازی می‌کرد کمتر توسط آن گزیده شده است. بنابراین انسان‌هایی که ترس سالم داشتند، نرخ بقای بالاتری تجربه کرده‌اند.

انواع ترس مرتبط با اختلالات اضطرابی

برخی از انواع مختلف اختلالات اضطرابی که با ترس مشخص می‌شوند، عبارتند از:

آگورافوبیا
فوبیای خاص
اختلال هراس
اختلال اضطراب فراگیر
اختلال اضطراب جدایی
اختلال اضطراب اجتماعی
اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)

ترس در خواب نشانه چیست؟

این واکنش نوعی خواب‌پریشی است که در دسته اختلالات برانگیختگی جای دارد و در طول خواب NREM ایجاد می‌شود. در اغلب موارد این نوع ترس در سه یا چهار ساعت ابتدایی خواب رخ می‌دهد که فرد با علائم وحشت‌زدگی (جیغ، لرزش، تعریق، افزایش ضربان قلب، نفس تنگی) مواجه خواهد شد. عواملی مثل ژنتیک، اختلالات خواب و رفلاکس معده در بروز خواب‌پریشی موثر هستند.

آشنایی با روش غلبه بر ترس

مراحلی وجود دارد که می‌توانید برای مقابله با انواع ترس در زندگی روزمره انجام دهید. چنین راهبردهایی بر مدیریت اثرات فیزیکی، عاطفی و رفتاری ترس‌ها تمرکز دارند.

برخی از کارهای موثر عبارتند از:

دریافت حمایت اجتماعی: وجود افراد حامی در زندگی می‌تواند به شما در مدیریت احساسات ترس کمک کند.
تمرین ذهن آگاهی: در حالی‌که همیشه نمی‌توانید جلوی برخی از احساسات را بگیرید، آگاه بودن می‌تواند به شما در مدیریت آن‌ها کمک کند تا افکار منفی با افکار مفیدتر جایگزین شوند.
استفاده از از تکنیک‌های مدیریت استرس: تمریناتی مانند تنفس عمیق و آرام سازی پیشرونده عضلانی انجام دهید.
مراقبت از سلامتی خود: خوب غذا بخورید، ورزش منظم داشته باشید و هر شب به اندازه کافی بخوابید.

نگاهی کوتاه به ترس (Fear)

ترس یک احساس مهم انسانی است که می‌تواند از شما در برابر خطر محافظت کند و به شما بیاموزد برای اقدامات لازم آماده باشید. اما همچنین می ‌تواند منجر به احساس اضطراب طولانی‌تر شود.

 

منبع
درمانکده

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا