صبح بخیر _شب قدر آن شبی است که در طول سال شبی به خوبی و فضلیت آن یافت نمیشود. عمل در این شب از عمل در طول هزار ماه بهتر است و تقدیر امور سال در این شب صورت میگیرد. فرشتگان و روح که اعظم فرشتگان الهی است، در این شب به اذن پروردگار به زمین فرود میآیند و به محضر امام زمان (عج) میرسند و آنچه را که برای هر فرد مقدّر شده است، بر آن حضرت عرضه میدارند. اعمال شب قدر در دو بخش به اعمال مشترک شب قدر و اعمال اختصاصی هر یک از این شبهای پرفضیلت تقسیم میشود .
تاریخ شبهای قدر
اولین شب قدر روز ۱۸ ماه رمضان (شب ۱۹ رمضان)
دومین شب قدر روز ۲۰ ماه رمضان (شب ۲۱ رمضان)
سومین شب قدر روز ۲۲ ماه رمضان (شب ۲۳ رمضان)
در بخش اعمال مشترک شبهای قدر در کتاب مفاتیح الجنان چنین آمده است:
اعمال مشترک لیالی قدر
اوّل: غسل
بهتر است که مقارن غروب آفتاب باشد که نماز شام را با غسل بخواند.
دوّم: دو رکعت نماز
در هر رکعت بعد از حمد، هفت مرتبه سوره توحید خوانده شود و بعد از نماز هفتاد مرتبه گفته شود: استَغفِرُالله وَ اَتوبُ اِلَیهِ.
سوم: احیا
امام جواد (ع) از طریق پدران بزرگوارش از امام باقر (ع) روایت میکند که فرمود: هر کسی شب قدر را احیا بدارد، خداوند گناهان او را میآمرزد، اگرچه به تعداد ستارههای آسمان، به سنگینی کوهها و وزن دریاها باشد.
چهارم: قرآن سر گرفتن
ابتدا قرآن را در مقابل خود بگشاید و بگوید:
اَللّهُمَّ اِنّی اَسْئَلُکَ بِکِتابِکَ الْمُنْزَلِ، وَ ما فیهِ وَ فیهِ اسْمُکَ الاْکْبَرُ، وَاَسْماَّؤُکَ الْحُسْنی، وَما یُخافُ وَ یُرْجی اَنْ تَجْعَلَنی مِنْ عُتَقاَّئِکَ مِنَ النّارِ
امام صادق (ع) میفرماید: سپس آن را بر سر نهاده میگویی: اَللّهُمَّ بِحَقِّ هذَا الْقُرْانِ، وَبِحَقِّ مَنْ اَرْسَلْتَهُ بِه وَبِحَقِّ کُلِّ مُؤْمِنٍ مَدَحْتَهُ فیهِ، وَبِحَقِّکَ عَلَیهمْ، فَلا اَحَدَ اَعْرَفُ بِحَقِّکَ مِنْکَ،
سپس ده مرتبه بگوید «بِکَ یَا اللّهُ» و ده مرتبه «بِمُحَمَّدٍ» و ده مرتبه «بِعَلِیٍّ» و ده مرتبه «بِفَاطِمَهَ» و ده مرتبه «بِالْحَسَنِ» و ده مرتبه «بِالْحُسَیْنِ» و ده مرتبه «بِعَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ» و ده مرتبه «بِمُحَمَّدِ بْنِ عَلِیٍّ» و ده مرتبه «بِجَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ» و ده مرتبه «بِمُوسَی بْنِ جَعْفَرٍ» و ده مرتبه «بِعَلِیِّ بْنِ مُوسَی» و ده مرتبه «بِمُحَمَّدِ بْنِ عَلِیٍّ» و ده مرتبه «بِعَلِیِّ بْنِ مُحَمَّدٍ» و ده مرتبه «بِالْحَسَنِ بْنِ عَلِیٍّ» و ده مرتبه «بِالْحُجَّهِ». پس هر حاجت که دارد بخواهد.
پنجم: زیارت امام حسین (ع)
در خبر است که چون شب قدر میشود منادی از آسمان هفتم ندا میکند از بُطنان عرش که حقّ تعالی آمرزیده هر که را که به زیارت قبر حسین (ع) آمده است.
ششم: دعای جوشن کبیر
جوشن کبیر، دعایی منقول از پیامبر اکرم (ص)، شامل هزار و یک نام از اسامی حسنای خداوند منان را در یکصد فصل در بر دارد.
مرحوم علامه مجلسی (ره) فرمودهاند “بهترین اعمال در این شبها طلب آمرزش گناهان و دعا برای امور دنیوی و اخروی است هم برای خود و هم برای پدر و مادر خویشان و دیگر مؤمنان؛ چه زنده باشند و چه از دنیا رفته باشند و همچنین ذکرهای مختلف و صلوات بر حضرت محمد (ص) و خاندانشان تا آنجا که مقدور است، انجام دهند و در بعضی از روایات نیز تاکید شده است که «دعای جوشن کبیر» را در این سه شب بخوانند.
هفتم: صد رکعت نماز
به این صورت که در هر رکعت پس از سوره «حمد» ده مرتبه سوره «توحید» خوانده شود. علامه مجلسی فرموده: کسی که ضعف داشته باشد میتواند صد رکعت را نشسته بخواند.
هشتم: بخواند: اَللّهُمَّ اِنّی اَمْسَیْتُ لَکَ عَبْداً داخِراً لا اَمْلِکُ لِنَفْسی نَفْعاً وَلا ضَرّاً.وَلا اَصْرِفُ عَنْها سُوَّءاً اَشْهَدُ بِذلِکَ عَلی نَفْسی، وَاَعْتَرِفُ لَکَ بِضَعْفِ قُوَّتی وَقِلَّهِ حیلَتی فَصَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ، وَاَنْجِزْ لی ما وَعَدْتَنی وَ جَمیعَ الْمُؤْمِنینَ وَالْمُؤْمِناتِ مِنَ الْمَغْفِرَهِ فی هذِهِ اللَّیْلَهِ، وَاَتْمِمْ عَلَیَّ ما اتَیْتَنی فَاِنّی عَبْدُکَ الْمِسْکینُ الْمُسْتَکینُ الضَّعیفُ الْفَقیرُ الْمَهینُ، اَللّهُمَّ لا تَجْعَلْنی ناسِیاً لِذِکْرِکَ فیما اَوْلَیْتَنی، وَلا غافِلاً لاِِحْسانِکَ فیما اَعْطَیْتَنی وَلا ایِساً مِنْ اِجابَتِکَ وَاِنْ اَبْطَاَتْ عَنّی، فی سَرّاَّءَ اَوْ ضَرّاَّءَ اَوْ شِدَّهٍ اَوْ رَخاَّءٍ اَوْ عافِیَهٍ اَوْ بَلاَّءٍ اَوْ بُؤْسٍ اَوْ نَعْماَّءَ، اِنَّکَ سَمیعُ الدُّعاَّءِ.
هشتم: خواندن قرآن
سوره عنکبوت ، سوره روم و سوره دخان را بخواند که امام صادق (ع) فرمود: ” هرکس در شب بیست و سوم، سورههای عنکبوت و روم را بخواند، به خدا سوگند! اهل بهشت است”.
نهم:بسیار صلوات فرستادن و طلب آمرزش از خداوند متعال
فایل صوتی – تصویری سوره مبارکه روم
فایل صوتی – تصویری سوره مبارکه عنکبوت
فایل صوتی – تصویری سوره مبارکه دخان
فایل صوتی – تصویری زیارت عاشورا
فایل صوتی -تصویری دعای جوشن کبیر
علاوه بر اعمالی که در هر سه شب انجام می شود و به اعمال مشترک معروف است ، اعمالی هم در هر یک از شبهای مبارک نوزدهم، بیست و یکم و بیست و سوم سفارش شده است.
اعمال مخصوص شب نوزدهم:
۱) صد مرتبه گفته شود: “استَغفِرُالله رَبی وَ اَتوبُ اِلَیه”
۲) صد مرتبه گفته شود: “اَللّهُمَّ العَن قَتَلَهَ اَمیرَالمومنینَ”
اعمال مخصوص شب بیست ویکم:
۱) قرائت زیارت امام علی(ع)
۲) صد مرتبه گفته شود: “اَللّهُمَّ العَن قَتَلَهَ اَمیرَالمومنینَ”
اعمال مخصوص شب بیست و سوم:
۱) خواندن سورههای مبارک عنکبوت، روم و دخان
۲) خواندن هزار مرتبه سورهی قدر
۳) خواندن دعای فرج
“أَللّهُمَّ کُنْ لِوَلِیِّکَ الْحُجَّهِ بْنِ الْحَسَنْ صَلَواتُکَ عَلَیْهِ وَعَلى آبائِهِ فِی هذِهِ السَّاعَهِ وَفی کُلِّ ساعَه وَلِیّاً وَحافِظاً وَقائِداً وَناصِراً وَدَلِیلاً وَعَیْناً حَتَّى تُسْکِنَهُ أَرْضَکَ طَوْعاً وَتُمَتِّعَهُ فِیها طَوِیلاً َ”
بیشتر بخوانید: